NEW FRONTIERS IN SOCIAL INNOVATION RESEARCH: SOCIAL INNOVATION MANAGEMENT FOR BIOPLASTICS NOWY PROJEKT [01.09.2020 - 31.12.2023]
PROJEKT SIMBIO
W ramach programu Trans-Atlantic Platform Social Innovation Call Katedra Logistyki Wydziału Zarządzania realizuje projekt:
New Frontiers in Social Innovation Research: Social Innovation Management for BIOPlastics
Cel projektu: rozwój społecznych innowacji wychodzących naprzeciw wyzwaniom w zastosowaniu opakowań z biotworzyw w łańcuchach dostaw żywności, w gospodarce o obiegu zamkniętym
Partnerzy konsorcjum międzynarodowego:
- Wydział Zarządzania Uniwersytet Łódzki, Polska
- Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Polska
- Coventry University, Wielka Brytania
- Federal University of São Carlos, Brazylia
- Simon Fraser University, Kanada
Instytucja finansująca w Polsce: Narodowe Centrum Badań i Rozwoju
Wartość finansowa oraz całkowita wartość projektu: 433 251,10 PLN
Termin realizacji projektu: 01.09.2020 – 31.12.2023
Międzynarodowa strona projektu:www.simbioresearch.com
Etapy realizacji projektu:
- IDENTYFIKACJA WYZWAŃ DLA ZASTOSOWANIA BIOOPAKOWAŃ: określenie uwarunkowań dla zastosowania bioopakowań produktów żywnościowych w gospodarce o obiegu zamkniętym
- ANALIZA I ZROZUMIENIE PROBLEMU: analiza struktur i procesów w łańcuchach dostaw bioopakowań żywności w ramach całego cyklu życia produktów
- PROJEKTOWANIE POTENCJALNYCH ROZWIĄZAŃ: ewaluacja innowacji w rozwoju bioopakowań żywności, rozszerzenie konceptów bioopakowań, wypracowanie innowacji społecznych oraz wybór rozwiązań do prototypowania
- SZYBKIE PROTOTYPOWANIE POTENCJALNYCH ROZWIĄZAŃ: koncepcyjne prototypowanie i testowanie wybranych rozwiązań, ocena ich funkcjonalności i potencjalnego znaczenia w zarządzaniu łańcuchami dostaw w gospodarce obiegu zamkniętego
Międzynarodowy projekt SIMBIO wychodzi naprzeciw problemom zanieczyszczenia środowiska przyrodniczego, którego źródłem są opakowania z tworzyw sztucznych, tworząc unikalną szansę dla rozwoju współpracy interesariuszy na rzecz wykorzystania potencjału opakowań z biotworzyw na rynku żywności.
Interesariuszami projektu są:
- dostawcy surowców wykorzystywanych do produkcji bioopakowań
- producenci bioopakowań
- producenci żywności wykorzystujący lub zainteresowani wykorzystywaniem bioopakowań
- firmy dystrybucyjne zarządzające przepływem bioopakowań
- użytkownicy bioopakowań lub ich przedstawiciele
- instytucje certyfikujące bioopakowania
- firmy zajmujące się odbiorem bioopakowań od użytkowników
- firmy przetwarzające bioopakowania
- użytkownicy produktów końcowych wytworzonych z przetworzonych bioopakowań
- podmioty sektora publicznego odpowiedzialne za tworzenie przepisów prawnych dotyczących cyklu życia bioopakowań w GOZ
Członkowie zespołu badawczego w UŁ:
- dr Grażyna Kędzia (Wieteska) - kierownik projektu
- dr Marta Raźniewska
- dr Beata Wieteska-Rosiak
- dr Jakub Brzeziński
Kontakt:
Katedra Logistyki
90-237 Łódź
ul. Matejki 22/26
e-mail: grazyna.wieteska@uni.lodz.pl
Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem wyników projektu SIMBIO na poziomie międzynarodowym. Dokument można pobrać w tym miejscu White Paper.
Zapraszamy do zapoznania się z raportem z etapu 1
Zapraszamy do zapoznania się z raportem z etapu 2
Zapraszamy do zapoznania się z raportem z etapu 3
Zapraszamy do zapoznania się z raportem z etapu 4